Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

Zelf een subsidie schrijven: 8 tips!

Kennispartner van dit artikel:

Wederic

|

Kennispartner

Ook kennispartner worden van Smarting Industry?

Vrouw werkend aan document

Subsidies zijn een uitstekende manier om je bedrijf verder te laten groeien, maar het schrijven van een subsidieaanvraag kan uitdagend zijn, vooral als het je eerste keer is. Daarom hebben we een aantal tips samengesteld om je subsidieaanvraag naar een hoger niveau te tillen. Deze tips zijn niet alleen nuttig voor beginners, maar ook ervaren aanvragers kunnen er baat bij hebben. Hoe beter je aanvraag, hoe groter de kans op succes.

#1 Begin op tijd

Het is belangrijk om op tijd te beginnen met je subsidieaanvraag, aangezien het veel tijd kan kosten om alles goed op papier te krijgen. Start daarom altijd met een gedetailleerde planning. Overweeg de volgende punten: Wanneer moet je indienen? Wanneer begint het project? Welke informatie en documenten heb je nodig?

#2 Lees je goed in

Met 12,5 jaar ervaring in het schrijven van subsidieaanvragen zien we vaak dezelfde fout: onvoldoende voorbereiding. Neem de tijd om de website van de subsidieverstrekker grondig door te nemen. Klik op alle links voor extra informatie en raadpleeg de Staatscourant voor de regelgeving. Het is ook handig om voorbeelden van goedgekeurde aanvragen te bekijken. Stel jezelf deze vragen:

  1. Is de regeling voor mij bedoeld?
  2. Welke activiteiten worden gefinancierd?
  3. Voldoet mijn project aan de eisen van de subsidieverstrekker? Goed onderzoek vooraf bespaart tijd en verhoogt je slaagkans.

#3 Gebruik de aangeboden formats

Veel subsidieverstrekkers bieden een format voor de aanvraag. Door dit format te gebruiken, maak je het werk van de beoordelaar eenvoudiger en zorg je ervoor dat je niets vergeet. Kleine aanpassingen zijn soms nodig, maar houd je zoveel mogelijk aan de voorgeschreven structuur.

#4 Schrijf duidelijk en beknopt

Subsidieverstrekkers moeten vaak veel aanvragen beoordelen in korte tijd. Vermijd daarom vakjargon, technische termen en complexe zinnen. Laat iemand die niet bekend is met je project de aanvraag lezen voor feedback. Een expert kan je ook waardevolle tips geven.

#5 Leg de nadruk op impact

Beschrijf niet alleen je project en de uitvoering ervan, maar ook de impact. Gebruik concrete voorbeelden, statistieken en gegevens om te laten zien hoe je project bijdraagt aan het oplossen van een probleem. Bijvoorbeeld, als je project gericht is op het verbeteren van de gezondheid van kwetsbare groepen, laat dan zien hoeveel mensen je bereikt en hoe hun gezondheid zal verbeteren.

#6 Formuleer een realistische begroting

Een realistische en haalbare begroting is essentieel. Zorg dat alle kosten, zowel directe als indirecte, goed gedekt zijn. Dit omvat salarissen, materiaalkosten, administratiekosten en overheadkosten. Een goed onderbouwde begroting vergroot je kans op goedkeuring.

#7 Double check

Controleer je aanvraag grondig voordat je deze indient. Voorkom fouten en zorg ervoor dat alle informatie compleet en relevant is. Controleer ook of alle verplichte bijlagen zijn toegevoegd. Een ontbrekende bijlage kan leiden tot directe afwijzing.

#8 Laat je aanvraag controleren (Expertreviews)

Een second opinion kan je aanvraag aanzienlijk verbeteren. Laat je teksten controleren door iemand buiten je organisatie, zoals een vriend, collega of subsidie-expert. Een expert kan beoordelen of je aanvraag duidelijk, overtuigend en volledig is.

Met deze 8 tips schrijf je zelf een succesvolle subsidieaanvraag. Op zoek naar passende subsidies om je innovatie te versnellen? Bekijk dan het subsidieregister voor maakbedrijven.

Hulp nodig? Neem hier eens een kijkje

Vraag je je af of je met een innovatie aan de slag gaat? Neem contact Smarting Industry

Delen:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze kennisdeling.

"*" indicates required fields

Ook interesssant