Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

Slim brandveilig in jouw productiehal?

Kennispartner van dit artikel:

Ook kennispartner worden van Smarting Industry?

Bij brandveiligheid zijn reactiesnelheid en nauwkeurigheid erg belangrijk. Op dit gebied zijn er dan ook verschillende technieken die helpen om gebouwen, terreinen en objecten te beschermen tegen schade. Het bekendste voorbeeld hiervan is natuurlijk de rookmelder. Maar wist je dat (bestaande) camera’s ook een belangrijke rol kunnen spelen in brandpreventie?

Videobeeld bevat namelijk ontzettend veel informatie die gebruikt kan worden om bepaalde zaken te detecteren. Zo ook rook- en brandvorming. Dit kan met behulp van een techniek die we Video AI Analytics noemen. Video AI Analytics omvat het proces waarbij slimme algoritmes ruimtelijke gebeurtenissen automatisch detecteren. Het herkent objecten, personen, voertuigen, dieren patronen en meer. Gebeurt er iets ongewenst, zoals vorming van rook of brand? Dan herkent software dit en stuurt het automatisch een seintje door om zo bepaalde protocollen in werking te stellen. Dit alles op basis van camerabeelden.

Traditionele branddetectie vs. video branddetectie

Branddetectie op basis van videobeelden dus. Als je het vergelijkt met bijvoorbeeld een rook- en brandmelder een vrij nieuwe technologie. Maar wat zijn daar de voordelen van, vergeleken met de meer conventionele oplossing? Lees snel verder.

Toe te passen op bestaande camera’s

Het eerste voordeel zit vooral in de toepasbaarheid. Video AI Analytics is namelijk in te zetten in combinatie met iedere (bestaande) IP-camera. Het enige wat deze technologie nodig heeft, is de stream van de camera. Het aanleggen van een nieuw netwerk met allerhande techniek is dus niet nodig. Is er al een brandmeldinstallatie aanwezig? Dan kan branddetectie op basis van camerabeelden een mooie aanvulling zijn.

Accuraat en snel

Branddetectie op basis van videobeelden is zeer accuraat en snel. Het is in staat rook- en brandvorming binnen enkele seconden te detecteren binnen het veld van de camera, uiteraard. Dit is een voordeel vergeleken met de meer bekende technologieën. Hangt deze iets verder weg van de bron, dan kan het langere tijd duren voordat de rookvorming wordt gedetecteerd. Een camera ziet het ontstaan van rook en brand meteen.

Vermindering valse meldingen in uitdagende omgevingen

Binnen omgevingen met stof, dampen of gasvorming (bijvoorbeeld je productiehal) zorgen traditionele branddetectieoplossing voor veel valse meldingen. Branddetectie op basis van Video AI Analytics kan hier een oplossing bieden. Denk bijvoorbeeld aan de recyclingbranche, waar broeidetectie moet voorkomen dat recyclebaar materiaal brand veroorzaakt. Ingezet materieel (shovels, vrachtwagens, etc.) vormt een bron van gas-, damp- en rookvorming. Dit triggert veel valse alarmeringen. Video AI Analytics is in staat om het materieel uit te filteren en alleen te alarmeren als er echt sprake is van gevaarlijke situaties.

Visuele verificatie

Een inkoppertje, maar zeker een voordeel: visuele verificatie. Wanneer je camera’s inzet om rook- en brandvorming te detecteren, kun je bij alarmering altijd eerst meekijken om te bepalen of er echt iets aan de hand is. Gevolgschade van een eventuele valse melding, door bijvoorbeeld activatie van het sprinklersysteem, wordt daarbij ook voorkomen.

Brandveilig met behulp van je beveiligingscamera

Zoals uit bovenstaande voordelen naar voren komt, is je beveiligingscamera dus op een relatief simpele manier effectief in te zetten voor rook- en branddetectie. Dit als add-on op traditionele brandmeldinstallaties. Vooral in kritieke ruimtes of gebieden waar iedere seconde telt, biedt Video AI Analytics voordelen gezien de snellere detectietijd.

Meer weten over wat Video AI Analytics en rook- en branddetectie op basis van video kan betekenen voor jouw organisatie? Download dan Vaibs haar brochure of klik hieronder op hun bedrijfspagina.

Smarting Industry staat voor het laagdrempelig vinden van digitaliseringskennis en leveranciers.
Op ons praktijkplatform vind je een dagelijks groeiende kennisbank en leveranciersoverzicht.

Delen:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze kennisdeling.

"*" indicates required fields

Ook interesssant