Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

Hoe het moderniseren van verouderde software bijdraagt aan innovatie.

Kennispartner van dit artikel:

Ook kennispartner worden van Smarting Industry?

In de snel veranderende wereld van vandaag speelt IT een belangrijke rol in het succes van bedrijven, vooral in de productiesector. IT- en businessmanagers staan voor tal van uitdagingen in deze sector, variërend van verouderde software en de noodzaak tot innovatie tot het behouden van concurrentiekracht in een snel veranderende markt. In deze blog zullen we ingaan op 4 belangrijke risico’s die gepaard gaan met verouderde software en hoe organisaties met succes verouderde IT kunnen moderniseren om innovatie te stimuleren.

Risico 1: Legacy systemen als breinbreker

Verouderde systemen begonnen vaak als geavanceerde softwareoplossingen, essentieel voor workflowprocessen in uw organisatie. Ze zorgen echter steeds vaker aanzienlijke uitdagingen voor de productiesector. Deze systemen kunnen kritieke bedrijfsprocessen aanzienlijk belemmeren, omdat ze niet zijn ontworpen om zich aan te passen aan de dynamische eisen van de moderne markt. De risico’s en complexiteit van het aanpassen van deze systemen zijn kostbaar en belemmeren innovatie, waardoor het essentieel is voor bedrijven om de opties voor modernisering te verkennen.

Risico 2: De verborgen diepten van verouderde systemen

Een van de meest ontmoedigende taken bij het omgaan met verouderde IT-systemen is het onthullen van waardevolle bedrijfslogica die erin vastzit. In de loop der jaren hebben bedrijven enorme hoeveelheden waardevolle informatie en regels verzameld, die moeilijk toegankelijk of te begrijpen zijn vanwege de verouderde aard van deze legacy systemen. Het ontsluiten van deze waardevolle kennis kan een gamechanger zijn voor bedrijven die willen innoveren.

Risico 3: Het patchwork probleem

In de maakindustrie zijn de landschappen van applicaties vaak nauw verbonden rond kern legacy applicaties. Dit creëert een lappendeken van onderling verbonden applicaties, waardoor het proces van moderniseren complexer wordt. Bedrijven moeten dit landschap zorgvuldig navigeren om zich te verzekeren van een naadloze en succesvolle overgang naar moderne oplossingen.

Risico 4: De kenniskloof

IT- en businessmanagers staan voor een aanzienlijke uitdaging vanwege hun beperkte kennis over verouderde systemen. Na verloop van tijd wordt het begrip van hoe deze systemen werken beperkt, wat leidt tot inefficiënte onderhouds- en moderniseringsinspanningen.

Wanneer geschoold personeel met kennis van verouderde systemen de organisatie verlaat, nemen ze waardevolle inzichten en expertise met zich mee. Nieuwe teamleden kunnen moeite hebben om de complexiteit van deze verouderde systemen te begrijpen, wat leidt tot een groeiende kloof in kennis. Dit gebrek aan begrip bemoeilijkt effectief onderhoud en modernisering van verouderde software.

De noodzaak tot modernisering

Het erkennen van de uitdagingen die verouderde systemen met zich meebrengen, is de eerste stap naar innovatie. Modernisering is niet slechts een optie; het is noodzakelijk voor de productiesector om succesvol te zijn in het concurrerende landschap van vandaag. Uitstel van het proces zal leiden tot gemiste kansen, inefficiënties en verminderde concurrentiekracht.

Het moderniseren van verouderde systemen heeft vele andere voordelen. Het upgraden naar modernere en efficiëntere oplossingen stelt bedrijven in staat om hun operaties te stroomlijnen, de productiviteit te verhogen en sneller te reageren op marktveranderingen. Een moderne IT-infrastructuur stelt bedrijven bovendien in staat om te profiteren van opkomende technologieën, zoals AI en IoT, waardoor nieuwe mogelijkheden voor innovatie en groei ontstaan.

De voordelen van low-code

In de zoektocht naar modernisering bieden low-code oplossingen een veelbelovend pad. Low-code platforms stellen bedrijven in staat om snel applicaties te ontwikkelen met een minimum aan handmatig programmeerwerk. Ze geven zowel IT- als businessmanagers de mogelijkheid om samen te werken, waardoor een brug wordt geslagen tussen beide en het proces van moderniseren wordt versneld. Voor de productiesector kan low-code een gamechanger zijn, waardoor innovatie wordt versneld en efficiëntie wordt gestimuleerd. En er zijn specifieke low-code platforms die zich richten op bedrijfskritische oplossingen met oplossingen om moderniseringsprojecten te stroomlijnen.

Low-code applicaties zijn steeds vaker te vinden in de maakindustrie, waar ze innovatieve oplossingen bieden om verschillende processen te stroomlijnen. Laten we enkele voorbeelden verkennen van hoe low-code applicaties worden gebruikt in de productiesector:

  • Kwaliteitscontrole en inspectie: automatiseren van data vastlegging, genereren van rapporten en stakeholders op de hoogte stellen van problemen.
  • Voorraadbeheer: integratie met ERP en MRP voor real-time voorraadgegevens en beter voorraadbeheer.
  • Shop floor control: tracken van materialen, apparatuur en medewerkers in real-time voor beter workflow management.
  • Maintenance management: automatiseren van data vastlegging, genereren van rapporten en stakeholders op de hoogte stellen van onderhoudsproblemen, inclusief predictief onderhoud.
  • Productieplanning: integratie met ERP en MRP-systemen voor real-time gegevens over voorraad en productiecapaciteit.
  • Welk voorbeeld denk jij aan bij Low Code?

Conclusie

De industriesector wordt geconfronteerd met aanzienlijke IT-risico’s als gevolg van verouderde software, wat de weg naar innovatie belemmert en de productiviteit van uw bedrijf en IT beperkt. De uitdagingen die verouderde systemen met zich meebrengen, zoals het belemmeren van kritieke bedrijfsprocessen, kennisgaten en het patchworkprobleem, moeten worden erkend en aangepakt.

Het omarmen van modernisering is niet slechts een optie maar een strategische noodzaak. Door over te stappen van verouderde systemen naar efficiëntere, flexibelere en aanpasbare oplossingen kunnen bedrijven zich positioneren voor een meer innovatieve toekomst. Low-code oplossingen bieden een spannende weg voorwaarts, waardoor de overgang naar moderne IT-systemen wordt vergemakkelijkt en het verborgen potentieel binnen verouderde software wordt ontsloten.

Usoft deelt via Smarting Industry haar kennis om zo de maakindustrie sterker te maken. Neem een kijkje op hun bedrijfsprofiel en lees andere bijdragen.

Delen:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze kennisdeling.

"*" indicates required fields

Ook interesssant