Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

ESG-rapportage: 5 tips om te starten!

Kennispartner van dit artikel:

Ook kennispartner worden van Smarting Industry?

Het is verstandig om nu te beginnen met jullie ESG-rapportage. Of het nu verplicht is of omdat het van jouw bedrijf wordt verwacht, het is een stap die je niet wilt missen. In een eerder blog schreven we hier al over. Maar hoe pakt je dit aan? Hier zijn 5 tips om jouw prestatie op het gebied van ESG inzichtelijk te maken.

1. Bepaal de reden voor jullie ESG-rapportage

Naast wettelijke verplichtingen zijn er tal van andere goede redenen om te beginnen met een duurzaamheidsrapportage. Klanten of investeerders kunnen erom vragen. Potentiële nieuwe medewerkers willen weten hoe duurzaam jullie bedrijf is, of je wilt uit eigen beweging je duurzaamheidspraktijken verbeteren, zoals minder energie verbruiken of veiliger werken. Ook de financiële druk speelt een rol, de zware industrie zal de komende jaren fors meer betalen voor haar CO2-uitstoot. De eerste stap bij het maken van een ESG-rapportage is door jouw doelstellingen te bepalen: wat willen jullie bereiken?

2. Identificeer relevante ESG-prioriteiten

Elke onderneming heeft verschillende ESG-prioriteiten. Bedrijven in de olie- en gasindustrie zullen bijvoorbeeld meer nadruk leggen op uitstootreductie en veilig werken, terwijl een organisatie die veel met privacygevoelige gegevens werkt, zich meer zal richten op data governance. Analyseer welke milieu-, sociale en governancefactoren relevant zijn voor jullie bedrijf en sector. En focus op de gebieden die de meeste impact hebben op je bedrijfsprestaties en belanghebbenden.

3. Gegevens verzamelen over de gekozen ESG-prioriteiten

Hoe komt je aan betrouwbare data voor jouw ESG-rapportage? Je zult verrast zijn hoeveel gegevens jullie al hebben. Operationele statistieken, zoals de onderhoudshistorie in IBM Maximo(of andere assetmanagement systemen), kunnen waardevolle data opleveren voor duurzamere keuzes. Is het nodig om een asset te vervangen of volstaat revisie? En hoeveel CO2-uitstoot kan worden bespaard door assets op afstand te monitoren met sensoren? Breng in kaart welke gegevens jullie nodig hebbben, welke data je al hebt, en waar aanvulling nodig is. Externe bronnen, zoals data over weersomstandigheden, kunnen ook nuttig zijn.

4. Meten is weten

Hoe concreter je ESG-doelstellingen, hoe beter je jullie prestaties kunt meten. Welke voortgang boek je en waar is verbetering mogelijk? De SMART-methode kan hierbij helpen. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, relevant en tijdgebonden. Een SMART-doelstelling kan bijvoorbeeld zijn om binnen drie jaar twintig procent energie te besparen door de installatie van een waterpomp, of om het komende jaar het aantal autobewegingen met een derde te verminderen door assets uit te rusten met slimme sensoren. Het voldoet aan elke letter van ‘SMART’ en daardoor zul je makkelijker kunnen bijhouden hoe je als maakbedrijf ervoor staat.

5. Wees open in jullie rapportage

Duurzaam werken is complex en omvat veel aspecten. Je kunt niet alles tegelijk aanpakken, maar je kunt wel beginnen met een rapportage die duidelijk maakt waar jullie mee bezig zijn. Communiceer eerlijk over jouw ESG-prestaties, zowel de successen als de uitdagingen. Geef inzicht in de stappen die jullie nemen om te verbeteren.

Tot slot een open deur die toch niet onvermeld mag blijven

Betrokkenheid van alle belanghebbenden is een belangrijke factor voor het succes van elk project. Toch ontbreekt het hier in de praktijk nog geregeld aan. Betrek dus alle relevante partijen bij het maken van jullie ESG-rapportage, van investeerders, werknemers en klanten. Hun inbreng kan jullie waardevolle perspectieven bieden en creëert draagvlak voor jouw duurzaamheidsinitiatieven.

Meer weten?

Wilt u meer weten over ESG en hoe Gemba je hierbij ondersteunt met IBM MAS? Neem contact op via hun bedrijfspagina.

Nog heel erg aan het zoeken of dit van toepassing is bij jouw maakbedrijf? Neem contact op met Smarting Industry

Delen:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze kennisdeling.

"*" indicates required fields

Ook interesssant