Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

Signify lost personeelstekort op door inzet lascobot

Kennispartner van dit artikel:

Ook kennispartner worden van Smarting Industry?

Gebrek gekwalificeerd personeel

Maakbedrijf Signify voorziet zowel bedrijven als consumenten van verlichtingsoplossingen in diverse varianten. Een van hun gefabriceerde producten betreft metalen lichtbakken, die onder andere worden geïnstalleerd in metrotunnels. Het is van cruciaal belang dat deze bakken een hoogwaardige kwaliteit hebben, waarbij de lasnaden volledig stof- en waterdicht moeten zijn.

In het verleden verliep het productieproces volledig handmatig. Een operator nam het onderdeel, controleerde of de hoeken voldoende aansloten voor het lassen. Op elke van de vier hoeken werd een lasnaad aangebracht, waarna deze vervolgens met de hand werd afgewerkt.

Signify

Een veelvoorkomend probleem in de industrie is het tekort aan geschikt personeel. Binnen de Nederlandse arbeidsmarkt is er een aanzienlijk gebrek aan gekwalificeerde lassers, wat het voor Signify bemoeilijkte om de juiste vakmensen voor hun taken te vinden. Daarnaast is het productieproces behoorlijk intensief en repetitief, wat het steeds uitdagender maakt om consistent de gewenste kwaliteit te handhaven. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft Signify besloten om het proces te automatiseren door middel van een lasrobot.

Een geautomatiseerde lascobot

De oplossing komt in de vorm van een geautomatiseerde lasrobot. In de herziene procedure plaatst de operator de lichtbak in de lasmal. Door op een tweehandenbediening te drukken, klemt de lasmal de lichtbak vast. De operator voert een visuele controle uit om te verifiëren of de lichtbak correct in de mal is gepositioneerd. Na deze stap verlaat de operator de veiligheidszone om het lasproces op het touchscreen te starten. Voorafgaand aan het begin van het lasproces sluit de cel automatisch een veiligheidsscherm om de omgeving te beschermen tegen de schadelijke UV-straling van het lassen.

Verbeterde kwaliteit en verhoogde productiviteit

Het gebruik van de lasrobot van Wiredworkers heeft het lasproces van Signify aanzienlijk verbeterd. In tegenstelling tot een menselijke lasser is de lasrobot in staat om continu lasnaden van consistente, hoge kwaliteit te leggen. Dit wordt mogelijk gemaakt doordat de robot het proces altijd met dezelfde snelheid en nauwkeurigheid uitvoert.

Een bijkomend voordeel is dat de operator die toezicht houdt op het lasproces geen specifieke lasvaardigheden hoeft te bezitten. Zoals eerder vermeld, is er in Nederland een aanzienlijk tekort aan gekwalificeerde lassers. Door het lasproces te automatiseren wordt het gemakkelijker om geschikt personeel te vinden zonder concessies te doen aan de kwaliteit van het laswerk. Bovendien heeft de lasrobot de productiviteit verhoogd. De robot legt een perfecte lasnaad die geen verdere nabewerking vereist. Na voltooiing van het proces kan het product direct doorgaan naar de volgende afdeling.

Is jouw maakbedrijf op zoek naar een slimme oplossing? Smarting Industry brengt gratis jouw probleem in kaart om te kijken of een slimme oplossing hier bij zou passen. Klik hier voor een gratis afspraak.

Delen:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze kennisdeling.

"*" indicates required fields

Ook interesssant