Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

Contact met Smarting Industry

Met juiste besturingstechnologie naar 4.000 broden per uur

“Bert Hoolwerf en Johan Lammen vormen de directie van het familiebedrijf HOBA (Hoolwerf Baarn). Bert Hoolwerf verklaarde: “Mijn vader begon in 1965 met het onderhouden en repareren van bakkerijmachines. Al snel daarna ontwikkelde hij een blaasapparaat om zakken aan een haak te openen, wat een succes bleek te zijn. Kort daarna begonnen bakkers te vragen om een machine voor het snijden van hun brood.” Dit zorgde voor een sterke groei van het bedrijf, en vandaag de dag levert HOBA complete geautomatiseerde lijnen voor het snijden en verpakken van brood, kleinbrood, ontbijtkoek, krentenbollen en bijna alles wat in de schappen van bakkerijen en supermarkten te vinden is. De machines van HOBA kunnen ongeveer 4.000 broden per uur verwerken. Wie de moderne fabriekshal bezoekt, zal versteld staan van de verscheidenheid aan machines die hier worden ontworpen en gebouwd.

Ambassadeurs van HOBA

Johan Lammen trad in 2003 in dienst bij HOBA en werd in 2013 mede-eigenaar van het bedrijf. Lammen zei: “Bert houdt zich voornamelijk bezig met operationele en productieaangelegenheden, terwijl ik voornamelijk actief ben in de verkoop. Mijn technische achtergrond is een aanzienlijk voordeel. Samen werken we voortdurend aan het beter afstemmen van ons productassortiment op de behoeften en eisen van onze klanten. Onze ontwerpafdeling vertaalt dat naar betrouwbare turn-key oplossingen op maat.” Deze aanpak heeft HOBA tot een van de belangrijkste spelers in de internationale broodmarkt gemaakt. De bakkerijmachines uit Weesp zijn te vinden van China tot Zuid-Amerika en van Canada tot Afrika, en dienen als het belangrijkste marketinginstrument van het bedrijf. Johan Lammen voegde eraan toe: “De ‘markt’ weet wat we doen en wat we kunnen. Persoonlijk contact is daarbij cruciaal. Daarom nemen we deel aan internationale beurzen, maar onze machines blijven onze belangrijkste ambassadeurs.”

 

“Wie de moderne fabriekshal bezoekt, zal versteld staan van de verscheidenheid aan machines die hier worden ontworpen en gebouwd.”

De Kracht van In-House Productie

De kracht van HOBA ligt in het feit dat bijna alles in eigen huis en met zoveel mogelijk eigen medewerkers gebeurt, van concept tot uitvoering. Bert Hoolwerf merkte op: “We hebben een uitstekend team, elk met zijn eigen specialiteit. De zaken gaan goed, maar dat betekent ook dat we soms uitdagingen tegenkomen bij grootschalige en complexe projecten. VMB Automation nam toevallig op precies zo’n moment contact met ons op. We hadden moeite om de besturingstechnologie voor een grote machine op tijd gereed te krijgen en vermeldden dit tijdens het telefoongesprek. Dat is ze gelukt, want ze hebben het perfect opgelost. Daarna hebben we besloten nog enkele ‘proefprojecten’ met VMB te ondernemen, en die zijn allemaal zonder problemen uitgevoerd.”

VMB Automation is inmiddels een gewaardeerde partner van het bedrijf uit Weesp geworden, en als het aan de directie van HOBA ligt, zal de samenwerking nog sterker worden. Johan Lammen legde uit: “VMB voegt waarde toe aan onze bedrijfsactiviteiten. Ze ontwerpen elektrische schema’s, schrijven software, bouwen kasten en verzorgen de besturingssystemen. Onze samenwerking verloopt gewoon goed.”

Toekomstige Ambities

Bij HOBA werken momenteel ongeveer 30 mensen, en er zijn geen grote ambities voor enorme groei. Bert Hoolwerf zei: “We kennen de markt, en de markt kent ons. Elke klantvraag is uniek, en we kunnen onze kennis en ervaring goed benutten. Consumenten worden steeds veeleisender en zijn voortdurend op zoek naar nieuwe productvariaties en aantrekkelijke presentaties. Dus we hebben nog genoeg ruimte om te groeien, vooral omdat er nog veel andere kansen zijn. We streven ernaar om een positie te verwerven in het Midden-Oosten en andere markten te verkennen. Misschien zijn onze machines met enkele aanpassingen ook geschikt voor andere toepassingen. Dat onderzoeken we momenteel, maar uiteindelijk draait het erom dat we met plezier kunnen werken en uitstekende producten kunnen leveren. Er is nog genoeg te doen voor ons!”

 

Ben je ook geïnteresseerd in dit artikel? Evert Visser vertelt enthousiast over zijn visie voor de Europese Maakindustrie.

MEEST GEWAARDEERDE ARTIKELEN & PODCASTS

Samenwerken in de maakindustrie

Dit zijn de bedrijven en partners die hebben samengewerkt om dit artikel mogelijk te maken.

Het doel van het publiceren van deze artikelen is informatie delen en bevorderen van het samenwerken in de maakindustrie in Nederland. Wil je ook een bijdrage doen en een podcast met ons opnemen of stuur een artikel in.

Vond je dit artikel leuk of interessant om te lezen? Geef de auteur virtueel applaus.

IK WAARDEER DIT ARTIKEL

Deel dit bericht

Ook interessant om te lezen