Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

In 30 minuten chocola op maat produceren

Kennispartner van dit artikel:

Ook kennispartner worden van Smarting Industry?

Tony’s Chocolonely vestigde een echte chocoladefabriek in een historisch gebouw, gelegen in het hart van Amsterdam. Onder de Beurs van Berlage bevindt zich deze chocoladefabriek, die is voorzien van de meest geavanceerde besturings-, communicatie- en trackingtechnologieën.

Een klant komt naar de winkel en ontdekt daar een assortiment van drie verschillende chocoladesmaken en maar liefst 20 verschillende ‘inclusies’ om uit te kiezen als vulling. In elke chocoladereep kunnen hoogstens twee chocoladesmaken en drie van deze inclusies worden verwerkt. De bestelling wordt verwerkt via een systeem voor orderinvoer, dat zichtbaar is voor de klant dankzij een transparante scheidingswand van glas die de winkel scheidt van de fabriek. Slechts een half uur later is de reep klaar om opgehaald te worden.

Natuurlijk product

De uitdaging voor Tony’s Chocolonely lag voornamelijk in het verwerken van een natuurlijk product waarvan de verwerking buitengewoon nauwkeurig is. Zelfs de meest ervaren chocolatiers ondervinden soms moeilijkheden bij het tempereren van chocolade, want de temperatuur, de tijd en het afkoelproces moeten allemaal uiterst precies worden beheerd.

"Ondanks het hebben van geavanceerde software, blijft chocolade zich gedragen zoals het dat wil."
Tony's Chocoloney

Wanneer je een fabriek met een innovatieve procedure in een beperkte ruimte wilt opzetten, vereist dit grondige overweging van diverse aspecten. Alleen al de wens om twee verschillende soorten chocolade met diverse eigenschappen in dezelfde mal te verwerken, stelt hoge eisen aan precisie en fijnafstemming. Ondanks het hebben van geavanceerde software, blijft chocolade zich gedragen zoals het dat wil.

Verbindingen maken

VSE heeft de brug geslagen tussen de orderengine en de fabriek. De aanwezigheid van deze directe verbinding van de orderengine, die rechtstreeks vanuit de winkel naar de fabriek leidt, heeft de normale orderafhandeling plotseling aanzienlijk gecompliceerder gemaakt. De logistiek van wachtrijbeheer bij grootschalige productie – de volgorde waarin repen moeten worden geproduceerd, de optimale vulling van alle batches, bestellingen vanuit de webshop (waar ook een besteloptie beschikbaar is), en het correct koppelen van de juiste verpakking aan de juiste reep, zijn allemaal kwesties die grondig overwogen moeten worden.

VSE heeft het interactieproces tussen de HMI’s (Human-Machine Interfaces) en scanners geprogrammeerd en ervoor gezorgd dat de juiste commando’s op de juiste momenten naar de juiste doseerunits worden gestuurd. De repen worden gevolgd met behulp van RFID en nummering in de mal.

Er is een aanzienlijk verschil in de manier waarop machines en webservertoepassingen communiceren. Eenvoudig gezegd, ze spreken niet dezelfde taal. Dit werd aangepakt door de verzoeken van de webserver op de juiste wijze te laten lezen door de cpu van de machine en de terugkoppeling correct te laten verwerken. Communicatie over de aankomst van een batch, de goed- of afkeuring ervan, en welke verpakking erbij hoort, wordt allemaal mogelijk gemaakt. Binnen een Raspberry Pi vindt de vertaling plaats van API’s naar bits en bytes voor de plc en vice versa.

Behoorlijke uitdaging

Diverse technische partners bundelden hun krachten voor dit project, waaronder VSE. Het was een behoorlijke uitdaging om het gehele proces vanaf nul op te zetten, en er zijn heel wat nieuwe concepten ontwikkeld.

Verscheidene complexe vraagstukken dienden te worden opgelost, waarbij specialistische kennis vereist was. Het bouwen van een chocoladefabriek is op zich al een uitdaging, maar deze fabriek was bijzonder uniek. De orderengine moest naadloos communiceren met de fabriek. Dat betekende dat bestellingen vanuit verschillende bestelstations in de winkel moesten worden begrepen door het productiebesturingssysteem. Tegelijkertijd waren hygiëne, veiligheid, traceerbaarheid, omgevingscondities en procesbeheersing stuk voor stuk essentiële aspecten.

Uiteindelijk is het gelukt: er staat nu een volwaardige fabriek op een historische en bijzondere locatie. Amsterdam blijft nog steeds de grootste cacaohaven van Europa, en het verleden van de Beurs van Berlage als cacaohandelplaats in de vroege 20e eeuw maakt de locatie des te unieker. De Super Store van Tony’s Chocolonely, aan de zijkant van de Beurs van Berlage (tegenover Amsterdam Centraal Station), bevindt zich recht onder de voormalige handelsvloer waar cacao werd verhandeld.

Zoekt jouw maakbedrijf ook een slimme oplossing? Klik hier om een eerste stap te zetten.

Delen:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze kennisdeling.

"*" indicates required fields

Ook interesssant