Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

Feijen Metaaltechniek bespaart jaarlijks tienduizenden euro´s

Kennispartner van dit artikel:

Widenhorn BV

|

Ook kennispartner worden van Smarting Industry?

Feijen Metaaltechniek, opgericht in 1963 door de eerste generatie Jo Feijen, is een authentiek familiebedrijf. Net als veel andere metaalbedrijven begon het in een oude boerderij aan huis en groeide het in 56 jaar uit tot een vooruitstrevende en betrouwbare leverancier van halffabricaten in de plaatverwerkende industrie. Ze beschikken over een uitgebreid machinepark met onder andere 5 lasersnijmachines, 2 watersnijmachines en 2 buislasersnijmachines. Van schetsontwerp tot compleet eindproduct, alles wordt in-house vervaardigd. In het bedrijf zijn leden van de tweede generatie Feijen, namelijk John (eigenaar sinds 1980), zijn vrouw Nellie en hun zoons Jan, Frank en Rik, nauw betrokken bij de dagelijkse bedrijfsvoering. Door de integratie van een nieuw CADCAM systeem van Widenhorn bespaart Feijen Metaaltechniek jaarlijks tienduizenden euro´s.

Jongeren enthousiast maken voor metaalbewerking

Het is steeds moeilijker om goed personeel te vinden en vast te houden. Feijen werkt actief samen met scholen in de omgeving en nodigt klassen uit om zelf dingen te maken, variërend van lasersnijwerk tot zetwerk, zodat de leerlingen tastbare resultaten mee naar huis kunnen nemen. Ze nemen ook deel aan themadagen waarbij ze bijvoorbeeld een Universal Laser van Widenhorn lenen, zodat scholieren de werking van een laser kunnen zien en leuke dingen kunnen maken. Dit heeft geleid tot stagiairs die vaak blijven en naast hun werk aan eigen projecten kunnen werken. Momenteel wordt een Cobot getest op de oudste kantbank om toekomstige mogelijkheden te onderzoeken. Sociale media wordt ook steeds vaker ingezet om jongeren te werven voor zaterdag- of vakantiebanen, wat enthousiaste jongeren oplevert en bijdraagt aan de aanwezigheid van veel jonge medewerkers in de werkplaats. Op deze manier wordt vakmanschap behouden en blijft de hoge kwaliteit gewaarborgd voor de toekomst.

Alles onder één dak met korte communicatielijnen naar klanten

Feijen Metaaltechniek beschikt over een uitgebreid machinepark met snijmachines, kantbanken, ontbraammachines, zaagautomaten, walsen, lasapparaten, draai- en freesbanken. Naast toelevering van snij- en zetwerk vervaardigen ze ook complete assemblages en halffabricaten. Korte communicatielijnen zijn niet alleen intern van essentieel belang, maar ook extern. Jan Feijen benadrukt: “Klanten hebben bij ons altijd een vast aanspreekpunt. Wanneer ze een offerte aanvragen, ontvangen ze bijna altijd binnen enkele uren een offerte via e-mail. Als ze een bestelling plaatsen, krijgen ze direct een concrete leverdatum en belangrijker nog: we houden ons aan onze afspraken. Dankzij ons uitgebreide en steeds meer geautomatiseerde machinepark zijn onze levertijden kort. Alle afspraken en orders worden vastgelegd in ons ERP-systeem Plan-de-Campagne, waardoor alles overzichtelijk is. Dankzij onze korte communicatielijnen kunnen we ook actief meedenken met de klant, zowel bij het ontwerp als de prijs. Alles wordt aan onze strenge kwaliteitseisen getoetst voordat het de deur uitgaat.”

20 jaar van 1 naar 9 snijmachines

In 1998 begon Feijen met lasersnijden en investeerde in hun eerste lasersnijmachine. Dankzij vakmanschap en enthousiasme groeide dit deel van het bedrijf gestaag. Nu, ruim 20 jaar later, beschikken ze over 5 Trumpf lasersnijmachines, 2 watersnijmachines en 2 Adige buislasersnijmachines. Opmerkelijk is dat ze geen ploegendiensten draaien. Jan licht dit toe: “Onze werkdag begint tussen 6 en 8 uur ‘s ochtends, wat ons extra snijtijd geeft. Daarnaast zetten we vaak langdurige programma’s aan voordat we naar huis gaan. Ik houd alles op afstand in de gaten en keer ‘s avonds vaak terug om nieuwe programma’s te starten. Dit wordt echter minder met onze nieuwe Trumpf 8KW Fiberlasersnijmachine met 261 palletposities, die 24/7 kan werken zonder fysieke aanwezigheid.”

Feijen Metaaltechniek

Noodzaak van geïntegreerde software

Enkele jaren geleden hadden ze afzonderlijke programmeurs met machinespecifieke software voor elke lasersnij- en watersnijmachine. Naarmate het werk toenam en meer automatisering gewenst was, ontstond de behoefte om te centraliseren en automatiseren. Na een grondige evaluatie van verschillende machineonafhankelijke CADCAM-systemen, kozen ze voor Widenhorn’s CADCAM- en Calculatiesoftware vanwege de geavanceerde nestingmogelijkheden en naadloze integratie met hun ERP-systeem, Plan-de-Campagne. Jan benadrukt: “Met deze integratie kunnen we niet alleen met minder personeel de werkvoorbereiding doen, maar hebben we ook de fouten verminderd, wat ons jaarlijks tienduizenden euro’s bespaart. Daarnaast kunnen we nu gemeenschappelijke snijlijnen efficiënter gebruiken en nog meer op materiaal besparen, wat veel kostenbesparingen oplevert. Hierbij gaat het om aanzienlijke materiaalhoeveelheden van ongeveer 3500 ton per jaar. Hierdoor kunnen we concurrerende prijzen aan onze klanten blijven aanbieden zonder concessies te doen aan de kwaliteit.”

Planning en registratiesoftware

Ze breidden hun software al snel uit met postprocessors voor de watersnijmachines, waardoor ze dezelfde programmeurs voor zowel lasersnij- als watersnijmachines konden inzetten. Ook voegden ze de Jobvision Planning- en Tijdregistratiemodule toe, waarmee ze de nestings interactief kunnen plannen en operators bij de snijmachines de productievolgorde en werkelijke tijd kunnen registreren. Reststukken kunnen ook direct worden toegewezen aan de juiste locatie, allemaal naadloos geïntegreerd met PROfirst.

Service, ondersteuning en voortdurende ontwikkeling zijn belangrijk

Voor een bedrijf dat voortdurend evolueert, is het cruciaal dat partners en leveranciers meegroeien. Gedurende de jaren van samenwerking tussen Feijen Metaaltechniek en Widenhorn is de software al verbeterd, mede dankzij de input van programmeurs Bart en John. Ze zijn tevreden over de ondersteuning: “Een eenvoudig telefoontje en we worden direct geholpen, zelfs buiten kantoortijden,” zegt John Meijer. “Enkele maanden na de implementatie van de software testte ik Widenhorn-nozzles, en ze presteerden uitstekend. Sindsdien bestellen we al onze laserlenzen, windows en onderdelen voor al onze lasers bij hen. Ik plaats een bestelling, en de volgende dag wordt het geleverd.”

De toekomst van Feijen Metaaltechniek

De toekomst van het familiebedrijf ziet er rooskleurig uit. Ze werken momenteel aan het behalen van het ISO 9001-certificaat, wat verdere groei mogelijk maakt. Automatisering blijft van groot belang, maar een digitaal portaal waar klanten zelf calculaties kunnen maken, zoals Widenhorn aanbiedt, staat niet op de planning. Jan legt uit: “We hechten veel waarde aan direct contact met onze klanten, omdat dit ons in staat stelt meer waarde toe te voegen. We kunnen al zeer snel offertes maken en inspelen op verbeteringen die we zien. Dankzij onze klantgerichte benadering zijn we gekomen waar we nu zijn, en dat zullen we in de toekomst blijven voortzetten.”

Is jouw maakbedrijf op zoek naar een slimme oplossing? Smarting Industry brengt gratis jouw probleem in kaart om te kijken of een slimme oplossing hier bij zou passen. Klik hier voor een gratis afspraak.

Delen:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze kennisdeling.

"*" indicates required fields

Ook interesssant