Hét praktijkplatform voor de maakindustrie.

Aan het woord: Walewein Luchtmeijer

Kennispartner van dit artikel:

Wederic

|

Kennispartner

Ook kennispartner worden van Smarting Industry?

Walewein, jullie zijn nieuw op Smarting Industry, wie zijn jullie en hoe zijn jullie ontstaan?

We zijn een team van 8 consultants met technische achtergronden, ontstaan vanuit een passie voor innovatie en financiering. We ondersteunen kennisinstellingen, overheden, start-ups, MKB en (beursgenoteerd) grootbedrijf. Met kleine projecten zoals WBSO, tot hele grote projecten zoals Groeifondsen. We gaan voor projecten die verandering mogelijk maken en impact realiseren. Klanten kiezen ons, omdat ze voor kwaliteit en creativiteit willen gaan.

Op welke manier helpen jullie het maakbedrijf?

We helpen met kennis, netwerk en middelen. In gesprek met maakbedrijven helpen wij bij het opstellen van een roadmap voor financiering. Welke activiteiten ga je zelf, of in samenwerking, binnenkort doen? En hoe bekostig je dat? Hoe en met wie wil je dat gaan uitvoeren? Met welke waardepropositie? Dit levert een 360 graden beeld op, en nieuwe inzichten voor het maakbedrijf.

Bij het opstellen van de roadmap zoeken we vervolgens niet alleen subsidie- en financieringsopties, maar ook mogelijke partners, brengen eigen ideeën in en ontsluiten ons netwerk. Ook betrekken we maakbedrijven bij kennisontwikkeling; we organiseren een aantal events per jaar i.s.m. leiders in een vakgebied. Binnenkort bijvoorbeeld over de Fabriek van de Toekomst: Industrie 4.0, i.s.m. 2 Fieldlabs van de TUDelft. Hiervoor kun je je nog aanmelden, via deze link

En wat kan nu een voorbeeld van het resultaat van werken met ons zijn? Eén van onze klanten ontwikkelt een nieuwe techniek voor het 3D printen van beton. Sinds onze samenwerking hebben we 3 grote samenwerkingssubsidies aangevraagd en goedgekeurd gekregen, waardoor ze nu hun product kunnen uitontwikkelen, een productielijn op kunnen zetten en een digitale straat kunnen realiseren.

Bepalende succesfactoren waren de kwaliteit van de samenwerking, de nieuwheid van de innovatie en de impact die deze heeft. En uiteraard: bij de subsidieaanvragen dit zo te beschrijven, opdat de verandering en impact overtuigend en onderbouwd toegelicht wordt.

Welke valkuilen zien jullie vaak bij maakbedrijven tijdens het aanvragen van subsidie?

Een veelvoorkomende valkuil is het onderschatten van de benodigde tijd en middelen voor een subsidieaanvraag. De ‘waan van de dag’ en focus op de eigen business staat soms in tegenstelling tot het vereiste detailniveau en voorbereidingstijd voor een goede subsidieaanvraag. Dit kan leiden tot onvoldoende onderbouwing van een innovatie, bijvoorbeeld. Daar kunnen wij bij helpen: door planning, regie, digitale werkvormen, templates en efficiënte interviewsessies.

Een andere valkuil is de veronderstelling dat alle rendabele subsidiekansen zijn benut. In 9 van de 10 gevallen zien we een significante verbetering of opschaling van bestaande subsidies, en bijna altijd kansen voor nieuwe subsidies. Dit komt mede doordat we altijd naar een bedrijf kijken in zijn of haar waardeketen. In combinatie met het openstellen van ons netwerk, leidt dit vaak tot samenwerkingssubsidies. En daar liggen juist de grotere bedragen te wachten. Dus ondernemer: wordt wakker!

Walewein, waarom werk je eigenlijk aan subsidies?

Innovatieve projecten hebben meerdere ‘valleys of death’, vaak als gevolg van een tekort aan financiering. Te vaak horen we dan ook helaas dat relevante innovaties daardoor niet slagen. Dat is jammer, dat willen we helpen voorkomen. Financiering is wat ons betreft dan ook essentieel voor het slagen van een innovatie, voor elk type organisatie. Doordat we organisaties vervolgens helpen op dit essentiële onderdeel, voelt het als ‘samen winnen’. En dat geeft ons de ‘drive’ in ons dagelijks werk.

Bezoek eens de bedrijfspagina van Wederic of kom in contact met Smarting Industry voor onafhankelijke hulp in jouw innovatie.

Delen:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze kennisdeling.

"*" indicates required fields

Ook interesssant