Maak kennis met Jack Lok en Gemba, hij ziet het vertrouwen bij bedrijven groeien, goed nieuws dus. Ze maken weer plannen om te investeren, onder meer in nieuwe technologieën zoals AI. Er blijven ook uitdagingen, bijvoorbeeld rond duurzaamheid en op menselijk vlak.
Jack, welke ontwikkelingen signaleert Gemba?
Technologie speelt een steeds grotere rol. Technologieën zoals satellieten, drones en AI kunnen juist ook helpen om de wereld beter en duurzamer te maken. Dat is hoe we er bij Gemba naar kijken. Bijvoorbeeld een slimme asset management-toepassingen zoals IBM MAS Visual Inspection. Daarbij maken door AI aangestuurde drones het mogelijk om assets duurzamer te onderhouden en hun levensduur te verlengen.
Duurzaamheid lijkt een belangrijk onderdeel van jullie bedrijfsdoelstellingen, hoe willen jullie daar vorm aan geven?
Asset management heeft alles te maken met energieverbruik en afvalstromen en gaat dus hand in hand met duurzaamheid. Bedrijven die hun assets op de juiste manier beheren en de juiste onderhoudskeuzes maken, verkleinen hun impact op ons milieu. Bij Gemba zijn we bezig met de vraag hoe we duurzaamheid onderdeel van ons portfolio kunnen maken, in de vorm van concrete oplossingen. Dat is iets waar we ons in 2024 verder over zullen buigen.
Om dingen duurzamer te doen vertelde je ook dat AI mogelijk een rol speelt, hoe zie jij dat ontstaan bij asset maintenance?
Een ontwikkeling die het dagelijks werk van ons bedrijf en onze klanten ingrijpend zal veranderen, is AI. In het afgelopen jaar hebben consumenten AI-applicaties zoals Chat GPT massaal omarmd. Dat maakt deze tools tot ‘game changers’, net zoals de smartphone dit eerder was. In het begin werden smartphones vooral zakelijk gebruikt. Pas toen ze werden ontdekt door consumenten leidde dit tot een revolutie op de werkvloer. Nu zien we hetzelfde gebeuren met Chat GPT en vergelijkbare apps. AI maakt het mogelijk betere analyses te maken en daarmee het beheer van assets te verbeteren. We signaleren patronen die we eerder niet zagen, op basis van enorme hoeveelheden data. Een visgraatanalyse van een storing is bijvoorbeeld zo gemaakt. Het scheelt ons veel tijd en zet creatieve denkprocessen in gang, waar we anders niet aan toe zouden komen. Zo opent AI de deur naar een nieuwe toekomst in asset management.
Welke impact gaat dat hebben voor de onderhoudsmanagers?
De opkomst van AI binnen asset management betekent dat traditionele rollen zullen veranderen. De focus van de onderhoudsengineer verschuift van techniek naar data-analyse. Terwijl asset managers straks halve IT-managers zijn, die via analyses de onderhoudsprocessen optimaliseren. Dit alles vraagt nieuwe kennis en vaardigheden.
Waar gaan jullie dit jaar de industrie sterker maken?
2024 zal operationeel gezien het jaar zijn waarin verschillende van onze klanten de stap naar IBM Maximo Application Suite (IBM MAS) maken. We hebben ondertussen een eerste implementatie afgerond en een tweede gaat binnenkort van start. IBM MAS biedt meer mogelijkheden en is makkelijker in gebruik. Zo is er veel vraag naar mobiel asset management. Met IBM MAS kunnen bedrijven eenvoudig mobiel werken, zonder dat het direct impact heeft op hun licenties. Het motto is ‘use your application on any device’.
Jack, voordat we afsluiten, zijn we nog iets vergeten?
Ja, zeker! Van IBM MAS en mobiel werken gaan we terug naar mensen, zoals we ‘Aan het woord’ begonnen. Bij Gemba hechten we veel waarde aan onze medewerkers. Iedereen kan zichzelf zijn en krijgt de ruimte om zich te ontwikkelen. Maar we vinden ook dat medewerkers moeten kunnen meebeslissen over de kant die we uitgaan. Er was al een klankbordgroep over mobiliteit, nu is er ook een groep die meedenkt over maatschappelijk verantwoord ondernemen en onze goede doelen.
We gaan voor mensen en we hopen dat velen die keus met ons maken. Niet alleen in Nederland, maar overal in de wereld. Het is vanuit die gedachte dat we assets slimmer en voorspelbaar maken.
Leer meer over Gemba en bekijk hun profiel